Rijangst?

De angst voor rijangst is alleen te doorbreken door toch te gaan rijden. Hoe meer kilometers je maakt en merkt dat het rijden goed gaat, hoe sterker de overtuiging wordt dat het ook de volgende keer goed gaat.

Heb jij last van rijangst?

De angst voor rijangst is alleen te doorbreken door toch te gaan rijden. Hoe meer kilometers je maakt en merkt dat het rijden goed gaat, hoe sterker der overtuiging wordt dat het ook de volgende keer goed gaat.

Rijangst cursus in Leiden volgen:

 

Opnieuw leren autorijden. Veel mensen hebben last van rijangst wanneer ze in de auto zitten! De mate van de rijangst varieert sterk. Soms treedt je rijangst alleen maar op in zeer specifieke situaties, situaties die zich bijna nooit voordoen. Maar de rijangst kan ook zo heftig zijn, dat je halsstarrig weigert om nog de auto in te stappen. En dat terwijl autorijden in deze maatschappij eigenlijk een must is geworden. Over rijangst praat je niet zo makkelijk, veel mensen schamen zich hiervoor. Als het al tegen vrienden wordt verteld, is de reactie vaak “Daar heb jij toch geen last van, je bent zo zelfstandig?!” Als je echter geen auto meer durf te rijden, wordt je wereld ineens een stuk kleiner en wordt je afhankelijk van de hulp van anderen. En dat vindt niet iedereen prettig. Misschien ben je een van de vele miljoenen mensen in Nederland met een rijbewijs. Het kan ook zijn dat je nog op jacht bent naar het roze pasje. Stap je wel of niet de auto in? Als autorijden rijangst bij je oproept, dan laat je dat wel uit je hoofd. Rijangst gaat vaak gepaard met lichamelijke reacties zoals gespannenheid, zweten, hartkloppingen. Er zijn zeven miljoen mensen met een rijbewijs: een half miljoen mensen rijdt (bijna) niet, een half miljoen rijdt wel, maar selectief. Ook dat is rijangst. De meest voorkomende vorm is de combinatie van routine gebrek en faalangst(link), met vermijdingsgedrag tot gevolg.

Soorten rijangst zijn:

 

  • Rijangst door paniekstoornis, vaak ook snelwegangst
  • Rijangst op kruispunten
  • Rijangst na beladen gebeurtenis
  • Rijangst t.g.v faalangst
  • Rijangst door vaardighedentekort
  • Rijangst als bijrijder
  • Rijangst als gevolg van andere stoornissen
  • Rijangst om te verdwalen

Het gevolg van rijangst

 

Als je voortdurend in zo’n situatie op de weg zit, gaat je het verkeer mijden. De auto wordt aan de kant gezet, je gaat niet meer naar je werk of zoekt een andere manier om er te komen, familie die ver weg woont, wordt niet meer bezocht. Op zo’n moment is professionele hulp nog het enige wat helpt, want het lichaam en de geest herstellen daar in de meeste gevallen niet meer op normale manieren van.

Erger en erger

 

De meeste mensen met rijangst gaan lastige verkeerssituaties uit de weg. Ze bedenken uitvluchten als: ‘Met de trein is goedkoper’, ‘Ik heb verkeerde hakken aan, rij jij?’ en ‘Ik heb vandaag geen zin in file’. Zo wordt de drempel om auto te rijden steeds hoger.
De angst kan zulke proporties aannemen dat zich paniekaanvallen gaan voordoen. Iemand met rijangst wil zo’n aanval te allen tijde voorkomen en durft daardoor op een gegeven moment helemaal niet de auto meer in. Deze angst voor rijangst maakt het allemaal nog erger.

Rijangst is een ireeële angst

 

Rijangst is een angst voor iets dat er niet is, maar die wel heel ingrijpend is. Mensen met rijangst zijn vooral bang voor de dingen die er kunnen gebeuren, terwijl ze niet gebeuren. De angst heeft hen in een ijzeren tang. Die angst maakt dat ze in een vluchtpositie gaan. Dat geeft een veel snellere ademhaling, een stijgende hartslag, gespannen spieren.

Overweeg je een rijangst opfriscursus te volgen, er zijn vele vormen van rijangst, die allemaal even vervelend zijn. Op de pagina verschijnselen rijangst en aanpak vind je meer informatie over onze specifieke en persoonlijke aanpak bij de verschillende vormen van rijangst. De kosten voor rijangstbegeleiding vind je op de pagina tarieven.